Onze sprekers

Van gevestigde waarde tot aanstormend talent: al zes jaar lang haalt het Lowland Photo Festival het kruim van de nationale en internationale natuurfotografen in huis!

Wie de voorbije edities aanwezig was tijdens het grootste natuurfotofestival van de Lage Landen weet dat deze jaarlijkse hoogdagen van de natuurfotografie een absolute must zijn! Behalve het kruim van de natuurfotografen uit Vlaanderen en Nederland maakte ook een rist internationale toppers al hun opwachting tijdens het Lowland Photo Festival.
Klaus Nigge, Florian Schulz, Laurent Geslin, Bruno D'Amicis, Markus Varesvuo, Theo Allofs, Neil Alldridge en Bence Maté zijn maar enkel van de grootheden die ons programma al sierden.

Ineens jouw tickets bestellen? Klik hier voor de rechtstreekse link naar onze webshop.
Benieuwd naar het gedetailleerde uurschema van de lezingen per dag, klik hier.

De deuren van het onthaal gaan dagelijks open om 8u00. De lezingen in de bioscoopzaal starten omstreeks 9u15. Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze. Tijdens de pauzes kan je de grote Lowland-fotografiebeurs bezoeken en eventueel ook nog een lezing van het nevenprogramma in de seminarruimte meepikken. Op zaterdag kan je tijdens de middagpauze gratis de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2019 bijwonen. Het hoofdprogramma eindigt elke dag omstreeks 17u30.

 

SPREKERS LOWLAND PHOTO FESTIVAL 2019
(Alle sprekers zijn bekend - je vindt ze hieronder! Voor het overzicht van de sprekers per dag en in volgorde van 'verschijnen', klik hier)

Art Wolfe (USA)

‘Art Wolfe’s photographs are a superb evocation of some of the most breathtaking spectacles in the world’
- Sir David Attenborough -

De wereldberoemde, Amerikaanse natuurfotograaf Art Wolfe heeft inmiddels een carrière van dik veertig jaar op de teller staan. Geen continent is hem nog vreemd, honderden locaties bracht hij inmiddels in beeld.
Wereldwijd worden zijn beelden alom geprezen voor hun meesterlijke kleurenpalet, compositie en perspectief. Bovendien valt zijn werk niet onder één noemer te brengen: het waaiert eigenzinnig uit van conservation photography over photojournalism tot pure kunst waarmee international musea en galleries met plezier uitpakken.

Onnodig te vertellen dat het werk van Art Wolfe ruim aan bod komt in alle toonaangevende internationale fotomagazines en dat hij al ontelbare prestigieuze fotografieprijzen in de wacht wist te slepen. Maar hij publiceerde ook al meer dan 100 fotografieboeken, figureert in een eigen televisieserie, duikt op in natuurdocumentaires van Netflix… De Amerikaanse posterijen hebben zelfs postzegels met zijn werk in de aanbieding. Moet het nog gezegd: Art Wolfe is ‘larger than life’!

Na zes jaar van zeuren, is het ons eindelijk gelukt! Op zaterdag 7 december sluit Art Wolfe de eerste festivaldag van het Lowland Photo Festival af met een lezing over zijn wonderlijke meesterwerk ‘Earth is my Witness’ en zijn gloednieuwe boek ‘Wild’. Het is al een eeuwigheid geleden dat Art nog te bewonderen was in de Lage Landen, mis deze unieke kans dus niet!

 

 

 

Federico Veronesi (ITA/KEN)

‘Kenya-based’ - we vinden het onwaarschijnlijk cool klinken… Hoe gaaf het echt is, kom je te weten van wildlife fotograaf Federico Veronesi.

Hoewel volbloed Milanees, verkaste Federico al meteen na zijn studies naar Kenia. Dat hij de pasta maar wat graag verruilde voor luipaarden, had alles te maken met zijn ouders. Gek van zowel natuur als fotografie, troonden ze hem als zesjarige al mee naar Kenia waar ze hem tijdens een safari een Polaroid in de handjes duwden. Dan mag het niet verbazen dat jouw oogappel veertien jaar later zijn tenten definitief opslaat aan de oevers van de Talek in de Masai Mara…

Sindsdien begeeft Federico zich jaar na jaar in het kielzog van leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten... De enigmatische caracal heeft evenwel een voetje voor bij Federico die deze ‘woestijnlynx’ koestert als de Heilige Graal van de Afrikaanse wildlife. Geen fotograaf volgde zo uitvoerig hun doen en laten, legde hun leven dag na dag vast.
Tijdens een zuidelijk uitstapje richting Tanzania raakte Federico in de ban van de feeërieke setting van de Serengeti waar de leeuwen vanaf rotsige uitkijkpunten de eindeloze graslanden overschouwden. Terug in Kenia hervond hij zijn oude liefde in Amboseli National Park: de olifant. Tegen de achtergrond van de besneeuwde pieken van de Kilimanjaro portretteerde hij de legendarische ‘Tusker Tim’, wellicht de oudste en grootste olifant ter wereld die net niet over zijn 100 kilogram wegende slagtanden struikelt…

Het grootste landdier ter wereld voor de lens krijgen, het doet wat met een mens… Toonde Federico zich altijd al een meester in het subtiele spel van donker en licht, stof en schaduw, dan gaat hij vanaf nu een stapje verder door uitsluitend zwartwit te fotograferen. Het doel: de persoonlijkheid, intensiteit en de emoties van elk dier vatten in beeld om zo contact te maken met de kijker. Verwacht evenwel geen vrijblijvende fine-art, Federico is immers een ‘conservation photographer’ in hart en nieren die tal Afrikaanse natuurbehoudsorganisaties steunt.

O ja, telkens wanneer we onze internationale gastsprekers vroegen naar wie echt eens op onze affiche zou moeten prijken, luidde het antwoord héél erg vaak: Federico Veronesi.
Ook Art Wolfe is een bijzonder grote fan. Kortom: mis de lezing van ‘de ster van de sterren’ niet op zondag 8 december!

 

 

 

Roy Mangersnes (NOR)

Rwanda, Botswana, Bolivia, South Georgia, China… De Noorse natuurfotograaf Roy Mangersnes houdt er wel van om wat van de wereld te zien. Zijn geliefkoosde bestemming bevindt zich evenwel op nog geen 600 kilometer van huis: Spitsbergen – ‘Svalbard’ voor de Noren.

Denkend aan Svalbard, bleef de gedachte aan ijsberen door zijn hoofd spoken. De opwarming van de aarde en de smeltende ijskappen deden hem de hoogdringendheid inzien van zijn wens om de ‘King of the Arctic’ te bewonderen. In maart 2009 besloot Roy om samen zijn vriend en natuurfotograaf Ole Jørgen Liodden koers te zetten richting Svalbard.

De arctische microbe had hem meteen te pakken. Al tijdens de terugvlucht maakte hij plannen voor een volgende trip. Vandaag staan er al twaalf expedities Svalbard op de teller; goed voor vijf maanden in de ijzige wildernis en meer dan honderd voorbij sjokkende ijsberen. In Longyearbyen, het grootste stadje van Svalbard, heeft hij sinds kort zelfs een ‘pied-à-terre’ mét fine art-gallerij – overigens de meest noordelijk gelegen gallerij ter wereld.

Op zaterdag 7 december doet Roy zijn passie uit de doeken tijdens zijn lezing ‘Svalbard Exposed’. Uiteraard mét duizelingwekkend beeldmateriaal van ijsberen, maar eveneens met verbluffend kunstige landschappen. Behalve internationaal gerenommeerd wildlife-fotograaf toont Roy zich immers ook een doorwinterd fine art-fotograaf – resultaat van een masterclass compositie die hij ooit volgde bij een professor kunstgeschiedenis. Een intrigerende wisselwerking, zoals ook te zien in het werk van bijvoorbeeld Vincent Munier. Huiveringwekkend koud maar beslist niet te missen!

 

 

 

Christine Sonvilla & Marc Graf (AUT)

In Duitsland is de wolf helemaal terug van weggeweest. Slovenië wordt opnieuw bevolkt door dik honderd bruine beren. In Zwitserland kent de populatie lynxen een meer dan stevige opmars.
Stuk voor stuk landen die aan Oostenrijk grenzen. Maar in Oostenrijk… amper iets van dat alles! Sterker nog: er heerst zelfs een ‘zero tolerance’ voor de Europese bruine beer. Het officiële standpunt luidt dat de soort een te grote bedreiging vormt voor mens, vee en… bijen.

Hét signaal voor de Oostenrijkse conservation photographers Christine Sonvilla en Marc Graf om het project ‘Living on the edge’ uit de grond te stampen. Gewapend met hun camera en een handvol hoge resolutie-cameravallen gingen ze op pad in Centraal-Europa om wolf, lynx en beer te fotograferen. Ze keerden terug huiswaarts met uniek, uitzonderlijk en adembenemend mooi beeldmateriaal.

De grote predatoren van Centraal-Europa voor de lens halen is één zaak, de weerstand tegen de ‘wildlife comeback’ in kaart brengen een andere. Gelukkig toont het geëngageerde koppel zich erg bedreven in ‘photojournalism’. Zo komen ook jagers, schaapherders en imkers in beeld. Om de puzzel helemaal te kunnen leggen, werken Christine en Marc nauw samen met wetenschappers en regionale natuurverenigingen. Voor de hand liggende vragen zijn: ‘Waarom herbergt in Centraal-Europa het ene land een gezonde populatie predatoren en het andere niet?’, ‘Hoe kan de mens samenleven met de grote carnivoren in dichtbevolkte regio’s?’… Christine en Marc hopen met de antwoorden toekomstige generaties een beter begrip van en meer waardering voor wolf, lynx en beer bij te brengen. Beide zijn immers cruciaal voor een duurzaam, evenwichtig samenleven met de grote zoogdieren. Overigens niet alleen in Centraal-Europa, maar eveneens in de Lage Landen…

Op zondag 8 december brengt dit ‘award-winning’ Oostenrijkse koppel ‘Living on the edge – Brown bears in Central-Europe’, een brandend actuele lezing boordevol beklijvende beelden en messcherpe storytelling!

 

 

 

Luke Massey (GBR/ESP)

Twaalf is Luke Massey als hij aan de haal gaat met het fototoestel van zijn zus. Na elke wandeling in de natuur toont hij trots zijn foto’s en vertelt hij honderduit over zijn ontmoetingen met ijsvogel, vos… Daar en dan laait de passie al op voor de grote verhalen die voortvloeien uit de meest fascinerende beelden. Na het zien van een natuurdocumentaire, vertrekt hij op zijn 17de – voor drie maanden en moederziel alleen – met zijn fototoestel richting Fiji. Vastberaden kereltje, wie doet het hem op die leeftijd na…

Van de drukke achterbuurten in Delhi waar zwarte wouwen zich verschuilen, over spelende otters in het centrum van Singapore tot ‘Linda de slechtvalk’ die samen met haar kroost een veilige thuishaven vond in een bloembak op de 28ste verdieping van een flatgebouw in Chicago: Luke heeft een neus voor intrigerende en originele verhalen! Maken de mensen in de buurt écht het verschil en slagen ze er zo in vredig samen te leven met spectaculaire soorten, dan is hij helemaal in de wolken. Luke Massey ziet zijn beelden dan ook als een instrument om te informeren en inspireren, om de kijker warm te maken voor de schoonheid van de natuur – dichtbij huis of waar ook ter wereld.

Behalve wildlife fotograaf is de in Spanje wonende Brit ook een veelgevraagd cameraman. Niet alleen de makers van de beroemde BBC-natuurdocumentaires adoreren zijn werk, hij stond eveneens achter de camera van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ over het veelbesproken Nederlandse natuurgebied De Oostvaardersplassen. 

Luke Massey heeft niet alleen tonnen talent in huis, hij beschikt ook over een uitzonderlijke natuurkennis en een bijna instinctieve nieuwsgierigheid naar al wat vliegt, kruipt en zwemt. Voeg daar een vastberaden verlangen naar meer natuurbescherming aan toe en je wéét gewoon dat je op het puntje van jouw luxueuze bioscoopzeteltje zal zitten tijdens zijn lezing 'From Songsters to City Streets' op zondag 8 december!

 

 

Philippe Moës (BEL)

Diefstal in de familie, bovendien op erg jonge leeftijd... Het blijkt typisch te zijn voor natuurfotografen, de Belgische natuurfotograaf Philippe Moës ging op vijftienjarige leeftijd lopen met het fototoestel van zijn vader. Grootste argument à décharge: Philippe werd geboren en groeide op in de wilde vlaktes van Afrika. Die moét je gewoon kunnen vastleggen – onweerstaanbare drang dus…

Even later beslist de familie Moës om nogal drastisch te verhuizen: naar België. Gelukkig belanden ze in de Ardennen waar de passie van Philippe voor wildlife op volle toeren kan blijven draaien. En het gaat hard voor de 100% autodidact: op zijn 18de tekent hij al zijn allereerste contract met een beelddatabank.

Inmiddels heeft Philippe dik dertig jaar carrière als ‘photographe naturaliste’ op de teller staan. Uiteraard is hij in België erg bekend, maar eveneens in het verre buitenland. Noem een beroemde internationale fotowedstrijd – van Rusland over de Verenigde Staten tot Finland – en hij kaapte er beslist al verscheidene prijzen weg. Overigens niet alleen in de categorie 'wildlife' maar even overtuigend in pakweg de categorieën vogels of landschappen.

Hoewel Philippe steevast terugkeert naar Afrika en er de heerlijkste beelden maakt, vroegen we hem toch om een lezing te brengen over wildlife in de Belgische Ardennen. Voor zijn handelsmerk hoeft hij trouwens zijn ‘achtertuin’ maar in te duiken, Moës woont immers in de adembenemende omgeving van Nassogne – aan de rand van de Ardennen.

Op zaterdag 7 december brengt hij zijn lezing ‘Forêt secrète’ – zijn lezing wordt trouwens live vertaald naar het Nederlands. Voor liefhebbers van adembenemende beelden van reeën, edelherten… in mysterieuze mist of stemmig schemerdonker! Kortom, iedereen – toch?

 

 

Martin van Lokven (NLD)

‘If you truly love nature, you will find beauty everywhere’
- Vincent van Gogh -

We weten dat Martin dol is op deze quote, logisch ook want de quote is hem op het lijf geschreven! Van kindsbeen af is hij niet alleen verzot op natuur, via de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) schakelde hij ook feilloos door richting studies Biologie.

Na een reis naar India én een wervelende lezing van Frans Lanting bevond Martin zich ineens op een keerpunt. Hij besloot zijn job als bioloog aan de wilgen te hangen en voluit te gaan voor professionele natuur- en reisfotografie. Dat was vast niet alleen een bevrijding voor hem, maar volgens ons ook een verrijking voor de natuurfotografie. Voor Martin immers geen hokjesdenken of soortenjagerij. Na een gesprek van vijf minuten weet je het wel: Martin haalt zijn neus nergens voor op.

Hoewel hij inmiddels de hele wereld bereisde – van de kiwi’s in Nieuw-Zeeland over de pinguïns in Antarctica en de tijgers in India over de zeeleguanen van de Galapagoseilanden en de kolibries in Costa Rica tot de leeuwen in Afrika en de beren van Alaska – blijft hij werkelijk overal zijn grote passie najagen.

Zo werkte hij jarenlang eveneens voor klanten als ANWB, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat… Ook in deze opdrachten verbond hij mens en natuur, zocht en vond hij de schoonheid.

De laatste tijd zoekt hij evenwel weer vaker de tijgers, olifanten, neushoorns en regenwouden op. Want het broeit in zijn hart. Als vader van vier jonge kinderen aanschouwt hij met lede ogen de achteruitgang van de natuur. Ver weg maar ook dichtbij – want hé, waar is die tortelduif nu ineens gebleven… Martin wil dan ook bijdragen aan meer natuurbescherming.

Op zondag 8 december geniet je van de lezing ‘Oog voor schoonheid’ van deze hoogst aimabele Nederlandse natuurfotograaf. Verwacht je aan een uniek buitenbeentje met het hart op de juiste plaats!

 

 

Ludo Goossens (BEL)

Of in Vlaanderen gewoon ‘de Ludo’ – de immer sympathieke Oost-Vlaming is sinds jaar en dag een begrip. Als uitmuntend natuurfotograaf en als onwaarschijnlijk bescheiden mens. Maak je hem attent op een ronduit waanzinnig beeld dat hij maakte, dan luidt zijn antwoord steevast oprecht verwonderd ‘Ja, echt – vind je?’. Zo iemand dus…

Ludo is zonder enige twijfel ‘een echte’. Als kind lang hij al urenlang weggemoffeld in het hoge gras te turen naar vogels, viste hij in poldersloten naar stekelbaarsje en toverde hij de garage van zijn ouders om tot nestkasten-fabriekje die hij ophing in het bos om vervolgens wielewaal, gekraagde roodstaart en ransuil te bewonderen. Tijdens de kampen van de Jeugdbond voor Natuur & Milieu (JNM) ontdekte hij niet alleen alles over natuur, tijdens een trip naar Schiermonnikoog maakte hij ook zijn eerste beelden met een reflexcamera. Als tiener nam hij een abonnement op het toenmalige ‘Grasduinen’, de beelden van onder andere Frans Lanting en Fred Hazelhoff boeiden hem mateloos.

Na zijn studies sloot hij zich aan bij de Bond Verantwoorde Natuurfotografie (BVNF) waar een nieuwe wereld voor hem openging: prachtige beeldenreeksen mét commentaar tijdens de maandelijkse bijeenkomsten, volop info uitwisselen over materiaal, reizen, natuur, schuilhutten…

Ondertussen slaagde Ludo er naar eigen zeggen in om ‘af en toe’ een goed beeld te maken, zoals een opname van parende steenuilen – allerminst evident met de techniek van destijds. Verzoeken tot publicatie kwamen alsmaar vaker, zodat hij al gauw ‘officieel’ natuurfotograaf werd.

Hoewel hij volop buitenlandse natuur verkent, ligt zijn hart bij de eigen omgeving – lees: het Meetjesland en Zeeland. Sinds kort vond hij evenwel een tweede thuis in Bulgarije waar hij een vakantiehuis kocht. De grote voorliefde van Ludo voor eigenhandig gemaakte schuilhutten kennende, duurde het niet lang vooraleer de eerste hutten neergepoot werden op Bulgaarse bodem. Hoogst opmerkelijk is trouwens dat het uit de knappe beelden van Ludo nooit af te lezen valt dat ze gemaakt werden vanuit de schuilhut. Elk beeld oogt even natuurlijk, de compositie altijd uniek.

Vogels, landschappen, wildlife, macro: Ludo Goossens is een zwaar geval van de uitstekende ‘allrounder’. Als het aan hem ligt, gaat hij evenwel voluit voor projectfotografie waarbij hij een soort of gebied vanuit alle mogelijke hoeken kan benaderen, belichten en verhalen.

Vandaar dat we Ludo vroegen om op zaterdag 7 december het Lowland Photo Festival te openen met zijn 'Short story: Project Hermelijn'. Mis deze lezing van Ludo Goossens – alom erkend als één van de godfathers van natuurfotografie in Vlaanderen – niet!

 

 

Billy Herman (BEL)

‘Billy & de Stekkertjes’. Het klinkt als een stripverhaal boordevol billenkletsers. Hoe grappig het ook mag klinken, de West-Vlaamse natuurvereniging de Stekkertjes was wel cruciaal voor de koers die Billy Herman zou gaan varen.

Na talloze onvergetelijke natuurweekendjes weg met deze uitbundige jonge bende, bleek al snel dat de toen negenjarige Billy helemaal in de ban was van vogels. Overigens een bijzonder hardnekkige passie, tot op vandaag geldt Billy immers als één van de absolute freaks onder de ‘twitchers’.
Toen hij zich tijdens zijn middelbareschooltijd aansloot bij de Jeugdbond voor Natuur & Milieu (JNM) was het hek helemaal van de dam. Vogels, maar ook zoogdieren, vlinders, libellen, amfibieën en reptielen: zijn honger naar soortenkennis was onverzadigbaar. Als wandelende encyclopedie – zeg maar ‘de Siri van de natuurliefhebbers’ – werd hij op de koop toe vaak gevraagd om het voortouw te nemen in activiteiten en excursies.

Wist hij er destijds al veel van én kon hij het bovendien toen al goed uitleggen, dan schakelde Billy nog enkele versnellingen hoger eens hij zijn diploma Biologie op zak had. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat hij uiteindelijk belandde bij het professioneel organiseren van natuur- en fotografiereizen.

In de daarop volgende jaren werd de wereld zijn speelterrein dankzij maandenlange reizen naar alle mogelijke uithoeken: Ecuador, Colombia en Venezuela, Zuid-Afrika, Vietnam, Marokko, de Himalaya (India), Sri Lanka, Kamtsjatka (Rusland), Borneo (Maleisië), Madagaskar... Talloze spectaculaire observaties van meer dan 3 000 (!) vogelsoorten, sneeuwluipaard, Borneose nevelpanter, woestijnkat… later, neemt hij eindelijk het wijze besluit om voortaan ook een fototoestel mee te nemen tijdens zijn trips.

Een hobby is evenwel nooit ‘een hobby’ voor een perfectionist, al snel belanden zijn beelden dan ook in de finale van natuurfotografiewedstrijden waaronder onze Lowland Photo Contest.

Op zondag 8 december geeft dit West-Vlaamse lefgozertje de lezing 'The chase is better than the cat(ch)' op het Lowland Photo Festival. Billy kennende wordt het beslist ‘de max’…
O ja, volgt er op zijn lezing een minutenlange staande ovatie waarbij iemand in het publiek luidkeels ‘David!’ brult, dan is dat zonder enige twijfel de moeder van Billy. ‘Billy’ heet officieel namelijk ‘David’ – maar alleen zijn moeder noemt hem nog zo. Om maar te zeggen: ‘Het is ne kerel’. But we love him. Go go go Billy!

 

 

Paul van Hoof (NLD)

Bij trouwe bezoekers van onze expositie met alle finalisten van de Lowland Photo Contest – die overigens het hele weekend gratis te bewonderen valt tijdens het Lowland Photo Festival – zal de naam ‘Paul van Hoof’ ongetwijfeld een stevige bel doen rinkelen. De Nederlandse natuurfotograaf schijnt zowaar een abonnement te hebben op een finaleplaats in onze natuurfotografiewedstrijd!

Wedstrijdcategorie bij uitstek waarin Paul hoge ogen gooit is ‘Overige dieren’. Hoewel ook steengoed in landschappen, paddenstoelen, planten, zoogdieren en vlinders, oefenen net de iets minder bekende onderwerpen een bijzondere aantrekkingskracht op hem uit.

Eén en ander heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Paul behalve passioneel natuurfotograaf ook professioneel ecoloog is. Om die reden vinden fotografie en natuurkennis elkaar altijd in een inspirerende wisselwerking: onderwerpen bestuderen om ze te fotografen en onderwerpen fotografen om ze te bestuderen.

Frivool gekleurde vlinders en bloemen vallen dan vaak uit de boot, ze ruimen wel baan voor heerlijk verrassende verhalen zoals grottenspinnen fotograferen met groothoeklens in mergelgroeves. Onder het motto ‘Bekend maakt bemind’ geeft Paul alle kansen aan de minder vanzelfsprekende onderwerpen, in de hoop dat ze zo ook de aandacht en de bescherming krijgen die ze verdienen.

Het levert bijzondere verhalen én technisch hoogstaande pareltjes op – zoals zijn bekende high speed-opnames van vliegende vleermuizen.

Op zaterdag 7 december verrast Paul het publiek met zijn lezing 'In de ban van amfibieën', waarbij timing, locatie en weersomstandigheden ongetwijfeld centraal zullen staan.
O ja, Paul is ook lid van de Vereniging voor Natuurfotografen Apeldoorn (VNF-A) – we verwachten alle VNF-A’ertjes uitbundig supporterend op de eerste rij!

 

 

Frédéric Demeuse (BEL)

Toegegeven, de Belgische natuurfotograaf Frédéric Demeuse is een nobele onbekende – zelfs in België. Nochtans heeft hij al verschillende onderscheidingen in de meest prestigieuze natuurfotografiewedstrijden op de teller staan: van Montier-en-Der over Asferico tot zelfs een eerste prijs in de gerenommeerde BBC Wildlife of the Year-competitie.

Als etholoog en ornitholoog is Demeuse mateloos geboeid door de natuurlijke milieus in binnen- en buitenland: van de oerbossen van Białowieża tot de stadsnatuur in ‘zijn’ Brussel.

Het liefst van al brengt Frédéric dan ook zoveel mogelijk tijd door in de natuur om ondergedompeld te worden in de magie en de schoonheid. Een romantisch uitgangspunt dat zich ook laat zien in zijn dromerige beelden. Kleur of zwartwit, altijd staan natuurlijke lijnen en structuren centraal.

Op zaterdag 7 december brengt Frédéric de lezing ‘Living Landscapes’ en ontdek je hoe hij de meest magische landschappen van over de hele wereld beleefde.

 

 

Karin De Winter & Jo Van Rossem (BEL)

De Belgische natuurfotografen Karin De Winter en Jo Van Rossem hebben de handen vol met hun professionele bezigheden, respectievelijk als arts en als architect. Allebei gebeten door de reismicrobe, fotografeerden ze aanvankelijk uitsluitend om hun trips te documenteren.

Niettemin belandden ze in een fotografische stroomversnelling toen ze in 2007 Namibië bezochten en zich realiseerden dat ze van documenteren wilden doorschakelen naar creëren. Sindsdien verdiepen ze zich in natuurfotografie door zelfstudie, waarbij landschappen en wildlife een voetje voor hebben. Essentieel blijft voor hen evenwel de hoop om een bijdrage te kunnen leveren aan natuurbehoud.

Favoriete bestemmingen zijn Afrika, de polaire gebieden en de Europese kusten die ze in beeld brengen met oog voor textuur en patronen.

Op zaterdag 7 december brengen ze hun lezing ‘Onderweg'. Denk ‘roadmovie’ met woestijnen, winter, water en wildlife, boordevol verhalen ‘behind the scenes’. Want zeg nu zelf, hoe uniek is het om als koppel eenzelfde passie te delen en te beleven?

 

 

 

Filip Staes (BEL)

Filip Staes, Gino Symus en Luc Rooman: behalve fotomaatjes zijn ze zonder enige twijfel ook hét triumviraat van de onderwaterfotografie in Vlaanderen. Jaar na jaar tonen ze zich bijgevolg prijsbeesten in de categorie ‘Onder water’ van onze Lowland Photo Contest.

Als je als kind al urenlang in het water ligt te ploeteren op zoek naar de mooiste dieren en schelpen, mag het niet verbazen dat je niet zoveel later elke zondag doorbrengt in Zeeland. Hoe groot de passie van Filip wel niet is, spreekt zelfs uit de naam die hij zijn dochter gaf: Océane... Need we say more?

Hoewel Filip zijn allereerste onderwaterbeelden maakte in de Rode Zee en hij betoverd werd door onder andere de potvissen van de Azoren, de ‘onderwaterwouden’ van de Oostenrijkse bergmeren en de feeërieke creaturen van Indonesië, ligt zijn hart bij de rijke onderwaterwereld van Zeeland. Na meer dan 25 jaar duiken, ontdekt hij er nog altijd dieren die hij nooit eerder zag.

Onder de waterspiegel begeeft hij zich in een betoverende wereld vol onvergetelijke ervaringen, een plek waar Filip helemaal tot rust komt. Achteraf valt het moeilijk na te vertellen, vandaar dat hij fotoverhalen maakt om het publiek te verbazen én te raken. Beelden die beklijven, getuige daarvan de publicatie van zijn werk in tal van magazines zoals National Geographic en de bekroning van zijn beelden in ontelbare internationale natuurfotografiewedstrijden.

Altijd al willen weten wat er zoal leeft in de meest bekende wateren der Lage Landen? Kom het ontdekken op zondag 8 december tijdens Filip Staes’ lezing 'Onderduiken in Zeeland'!

 

 

 

Hugo Willocx (BEL)

Nog nooit van gehoord, zeg je? Dat kan best want deze Belgisch natuurfotograaf ligt uitsluitend voor het eigen plezier urenlang in de schuiltent, bovendien is hij zo bescheiden dat je er soms de kriebels van krijgt.
Beelden van hem heb je ongetwijfeld wel al gezien als je lid bent van Landschap vzw; in zowat elke editie van ons ledenblad LANDSCHAP vallen heerlijke plaatjes van hem te bewonderen.

In België is hij ongetwijfeld één van de fotografen met de langste staat van dienst, op de koop toe is er amper een soort die hij nog niet op voortreffelijke wijze wist vast te leggen. Lopen we bij hem langs om in zijn archief te grasduinen, dan zijn we dik zeven uur zoet – en dan hebben we slechts zijn vogelbeelden gezien (en nog niets eens de helft ervan).

Vogels, planten, amfibieën, libellen, vissen, landschappen… Hugo heeft het allemaal. Altijd op zijn allermooist – in het ideale licht en in de ideale pose. Elke inheemse soort zit niet één maar tientallen keren in zijn archief: mannetje, vrouwtje, jong, volwassen, in ochtendlicht, in avondlicht, naar links kijkend, maar ook een keer naar rechts, recht in de lens, in kikkerperspectief… En niet één foto waarop iets aan te merken valt – de ‘slechte’ verwees Hugo genadeloos naar de prullenmand. Al maken we ons sterk dat die ‘slechte’ waarschijnlijk óók nog hele goeie waren…

‘Drijven’ blijkt één van zijn geliefkoosde bezigheden te zijn. Urenlang kan hij fotograferen vanuit de drijvende schuilhut die hij zelf in elkaar knutselde en die perfect in zijn wagen past. Een passie waarin hij zichzelf helemaal kan verliezen. Zoals die ene keer toen hij bijna het leven liet tijdens het fotograferen van grote zaagbekken – volledig onderkoeld als hij was door het ijskoude water. Maar die zaagbekken, die had hij wel precies zoals hij ze wou…

Deze nobele onbekende – maar leermeester van een hele generatie natuurfotografen uit Vlaanderen – opent op zondag 8 december het Lowland Photo Festival met zijn 'Short story: Project Pyrenese Desman'. Het is één van Europa’s meest uitzonderlijke diertjes; amper bekend, knap lastig te vinden en zelden gefotografeerd! Bovendien oogt deze relictsoort erg eigenaardig, als een rubiks kubus van rat, mol en vogelbekdier…

 

 

 

BONUS - BOEKPRESENTATIES TIJDENS DE MIDDAGPAUZES

 

Jan van der Greef (NLD)

Kippenvel. Wie enkele edities terug in de zaal zat tijdens de lezing van Jan van der Greef, weet wat we bedoelen. De Nederlandse natuurfotograaf toonde toen niet alleen de meest hemelse beelden, als geen ander wist hij ook het publiek te raken en ontroeren.

‘Verbinding’ is immers hét sleutelwoord in elke reis die Jan onderneemt. Gedreven door ongebreidelde nieuwsgierigheid en intense verwondering zoekt hij de grote verbanden op tussen alle leven op aarde. Zijn werk zit dan ook boordevol gevoel, wat zich overigens almaar vaker uit in sterk impressionistische of net abstracte beelden. Beelden die trouwens alom bekroond worden in de grote internationale fotowedstrijden.

In zijn twee meest recente, sterk met elkaar verbonden boeken ‘Onbegrensd leven, de kracht van passie en verbeelding’ en ‘Beyond Oneness’ gaat Jan van der Greef nog verder met het uitgommen van de grenzen tussen kunstzinnige fotografie, filosofie en wetenschap. Beide boeken bundelen de krachten om jou mee te tronen op een bijna mystieke ontdekkingsreis richting geluk. Geluk dat volgens Jan zijn essentie vindt in het samengaan van verbinding, vrijheid en vrede.

Op zaterdag 7 december stelt Jan zijn jongste boek ‘Beyond Oneness’ exclusief voor. Samen met zijn pas verschenen, autobiografische verhalenbundel ‘Onbegrensd leven, de kracht van passie en verbeelding’ mogen beide boeken beslist benoemd worden als de kroon op zijn levenswerk.
Authentiek, origineel, krachtig en warmhartig. Wij houden van Jan van der Greef. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durven we zelfs te beweren dat ook jij van hem zal houden. Mis zijn boekvoorstelling dus niet!

 

 

Michel d'Oultremont (BEL)

Over Michel ‘Michou’ d’Oultremont kunnen we kort zijn: hij is één van de aller-allerbeste natuurfotografen van België!

Op zijn twaalfde had hij voor het eerst een verrekijker vast om vogels te spotten. Tien jaar later wint hij voor het eerst de ‘Rising Star Award’ in de wedstrijd der wedstrijden, de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie. Even later volgen ook alle andere internationale natuurfotografiewedstrijden en wint hij nog eens de ‘Rising Star Award’ – kwestie van er geen enkele twijfel over te laten bestaan…

Van futen in ‘zijn’ Waals-Brabant over vossen in de Ardennen tot wolven in Yellowstone: keer op keer streeft Michou ernaar om soorten zo feeëriek mogelijk te portretteren in hun leefomgeving.
Dat hij daarbij alle compositieregels aan zijn laars lapt, maakt zijn werk in een oogopslag herkenbaar. Bovendien slaan compositie, emotie en fantasie de handen in elkaar om de kijker meteen het beeld in te trekken.

Op zondag 8 december komt hij – exclusief voor het Lowland Photo Festival – zijn nagelnieuwe boek ‘Hokkaido’ voorstellen! Het weekend lang vind je Michel trouwens op het festival bij zijn eveneens gloednieuwe, indrukwekkende expositie.

 

 

Marc Costermans (BEL)

Stel: daags na de vierde editie het Lowland Photo Festival tuf je samen met de ‘one and only’ wereldberoemde Hongaarse natuurfotograaf Bence Maté richting luchthaven. Hij laat een naam vallen, die van de volgens hem beste natuurfotograaf van België.
Ergens tussen Antwerpen en Brussel dondert de hemel op jouw kop want je kent hem helemaal niet.
Hij blijkt even bescheiden als gepassioneerd en getalenteerd. Luttele dagen later is de passage van Marc Costermans op de volgende editie van het Lowland Photo Festival beklonken.

‘Oeil de lynx’ ofwel ‘het oog van de lynx’. Het was de totem die Marc als kleuter al kreeg van zijn familie. Waar ze ook wandelden, altijd had de kleine Marc het als eerste in de gaten wanneer er een ree loerde vanuit het struikgewas of een buizerd vanaf een paaltje parmantig zat te turen.

De liefde voor de fotografie kwam evenwel pas later en ging hand in hand met die andere grote liefde: die voor zijn prachtige echtgenote Corinne. Tijdens hun huwelijksreis kregen ze immers een fototoestel te leen. Amper terug van de wittebroodsweken sprong Marc al een fotografiewinkel binnen om zich een spiegelreflexcamera aan te schaffen…

Sindsdien is het hek een beetje van de dam – getuige daarvan onder andere de schuilhutten die ineens opgetrokken werden in de bomen van hun tuin. Na verloop van tijd besloot Marc om één dag per week helemaal voor te behouden aan het fotograferen van vogels en van de natuur in ‘zijn’ Waals-Brabant.

Op zondag 8 december kan je tijdens de middagpauze zijn boekvoorstelling 'Martin Couleurs/ King of Colours' bijwonen, een eigengereide blik op de ijsvogel. Centraal staat net dat wat het oog amper ziet, omdat je vrijwel altijd in snelheid gepakt wordt – zoals verbluffende en loepzuivere actiebeelden van ijsvogels. O ja, twee jaar geleden was Marc voor zijn lezing helemaal getooid in de kleuren van de ijsvogel, benieuwd wat hij dit jaar uit zijn kleerkast trekt…

 

 

Ontdek het lezingenprogramma
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest 2019
Doe mee aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren en bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be. Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg